Meteen naar de inhoud

Videomeneer Video formulier + toelichting

Let op: Dit blog is ter uitleg van het De Videomeneer Video Formulier. Deze kun je hier downloaden/gebruiken.

Ah, yes. Het De Videomeneer Video Formulier. Je gaat eindelijk aan de slag met video’s maar tijdens je shoot (of ervoor) heb je nog even wat onduidelijkheden. Sta mij toe deze bij je weg te nemen. In dit artikel licht ik alle punten toe op De Videomeneer video checklist.

Preproductie

Alle handelingen ter voorbereiding van de daadwerkelijke videoproductie kun je classificeren alszijnde ‘preproductie’. Ik vind het belangrijk dat de videoproductie vloeiend verloopt. Dit scheelt tijd, energie, fouten en geld. Het helpt meer dan de helft als je dus voorbereid bent. Goede preproductie is goed productie. Laten we beginnen met de preproductie.

Accu(‘s) vol

Zorg ervoor dat alle accu’s behorende bij apparatuur benodigd bij je shoot opgeladen zijn. Niet alleen van je camera natuurlijk, maar ook eventuele microfoons. Voorkom een abrupt einde aan je shoot, evenals een bak stress van een ”bijna lege” accu.

Lenzen schoon

Je kunt in de montage een boel corrigeren, maar een smerige lens is gewoon een smerig shot. Niks schreeuwt zoveel ”amateur” als een smerige lens. Zorg ervoor dat deze schoon is.

Geheugen vrij

Zorg ervoor dat je geheugenkaarten of opslag voldoende ruimte heeft voor je shoot. Idealiter zorg je ervoor dat je geheugenkaart helemaal leeg is zelfs.

Topic duidelijk

Onduidelijkheid in een script is een succesformule voor fouten en het moeten inplannen van re-shoots. Het helpt ook bij het uit je woorden komen in het geval dat je kiest voor het schieten zonder volwaardig tekstscript.

Productie

Nu dat we mede dankzij de goede preproductie goed voorbereid zijn is het tijd voor de productie. De accu’s zijn opgeladen, het geheugen is vrij, de lens is schoon en het onderwerp is duidelijk. Het fundament van een soepele en efficiënte shoot is gelegd. Deze punten zijn voor het juist framen van het shot, laatste checks voor het geluid, belichting. Dat soort dingen. Laten we beginnen met de productie van jouw video.

Telefoon op stil

Deze spreekt natuurlijk voor zich. Voor de duidelijkheid, zet je telefoon op stil. Niet op trillen. Een trillende telefoon op een tafel of dergelijke zal namelijk ook opgepikt worden door de meeste microfoons, danwel niet afleiden.

Geluidsbronnen uit?

Wanneer je in jouw kantoor besluit te vloggen wanneer je de hele dag al de radio aan hebt staan, zul je deze misschien niet meer doorhebben. Je microfoon daarentegen wel. Zet dus je radio, TV of eventuele andere bron van geluid uit.

Genoeg licht?

Zorg ervoor dat je een plek kiest om vandaan te filmen met voldoende licht. Kies iets in de buurt van een raam. Film nooit tegen het licht in.

Bevestigingspunten statief vast?

Deze stap voer ik zelf meerdere keren uit bij de meeste shoots. Voor mij is dat namelijk het verschil tussen een geslaagde shoot en het voorkomen van een flinke schadepost. Wanneer jouw camera of telefoon bevestigd zit op je statief, controleer even nogmaals alle schroeven. Vast is vast, maar check het gewoon even.

Camera op ooghoogte?

Zorg ervoor dat je camera op het statief ongeveer op ooghoogte staat. Dit komt ten gunste van het inleven van de kijker in je video. Op deze manier imiteren we namelijk het voeren van een gesprek. Iets lager of hoger maakt opzich niet uit, maar we mikken op ooghoogte.

Ogen conform regel van derden?

We willen dat de kijkers het gehele shot consumeren. Dit bewerkstellig door je te houden aan de ”Rule of thirds”. Een regel die je ook toegepast ziet worden in films. In je telefoon of camera kun je een zogeheten raster aan zetten. Positioneer je ogen op één derde van het frame, zoals afgebeeld onderin op de checklist.