Meteen naar de inhoud

Sneller video editen

Ongeacht welke editing software je gebruikt, video montage kost tijd. Niet alleen voor mensen die net begonnen zijn, maar ook voor mensen die het al jaren doen. Dat ik net begon met video-editen is het eerste waar ik aan heb gewerkt het ontwikkelen van een zo efficiënt mogelijke workflow. Laat me je het een en ander verklappen.


Leer de besturing van je editing software.

Als er iets tijd vreet, dan is het overal je muis voor gebruiken. Leer editen met zowel een muis als met een toetsenbord en je zult zien dat het allemaal stukken sneller gaat. Klik in Premiere Pro bovenin in de toolbar op ”Help” en navigeer vervolgens naar ”Keyboard” om alle shortcuts te kunnen zien. Jouw editing software zal ongetwijfeld een soortgelijke optie hebben. Ook kun je deze Premiere Pro cheat-sheet gebruiken


CTRL+S is je beste vriend

Dit klinkt misschien als een knullig advies, maar op een dag zul je aan me denken. Premiere Pro is niet alleen een krachtige editing tool, ook een bijzonder instabiele editing tool. Zoals eigenlijk alle editing software. Ongeacht of je edit op Apple of op Windows, crashes horen er bij wanneer je met Premiere aan de slag gaat. Evenals iedere editing suite die je zou wensen. Zorg er dus voor dat je geregeld even die CTRL+S toetsencombinatie in hebt gedrukt. Dat scheelt je niet alleen tijd, maar ook veel emotioneel leed.


Investeer in hardware

Voor video editing zijn er allerlei speciale toetsenborden, muizen of panelen bedacht. De apparatuur speciaal hiervoor ontwikkeld is doorgaans alleen overgelaten aan de professionals. Mits je me nu gaat vertellen dat je van plan was €1000+ aan een toetsenbord uit te gaan geven. In het geval dat dat niet zo is, kijk eens bij de ”Gaming”-afdeling bij je favoriete webshop.

Zie hier bijvoorbeeld mijn favoriete muis. De Corsair Scimitar. Technisch gezien is dit een gaming muis, maar ik kan natuurlijk net zo goed CTRL+S, Shift+Delete en dat soort shortcuts inprogrammeren. Als jij, net zoals ik, dan bezig bent met een project waar je ongeveer 500 cuts in hebt zitten, dan ga je daar wel een verschil in merken.


Maak jouw eigen ‘Workspace’

In Premiere Pro tref je een standaard aantal ‘Workspaces’. Een zogeheten workspace is min of meer de layout van de software. Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met de ”Assembly” van een video heb je geen kleurcorrectie nodig. Om die reden is dus bijvoorbeeld de ”Lumetri color” tool verdwenen in deze Workspace.

Wel is er de mogelijkheid om je eigen Workspace te creëren. Met de standaard varianten ben je doorgaans redelijk veel aan het schakelen tussen deze. Dat is opzich niet erg, maar nogmaals, Premiere Pro is nogal instabiel en doorgaans ook langzaam. Dat schakelen kost tijd. Misschien ervaar je dat je vaak door tools heen aan het bladeren bent. Dit zijn allemaal redenen om zelf een workspace te maken. Wanneer je deze hebt gevonden, vergeet deze dan niet op te slaan.

Toch het video editen aan een prof overlaten?

Dave hessels