Meteen naar de inhoud

Kosten bedrijfsvideo

Ah, bedrijfsvideo en zijn kosten. De altijd terugkerende vraag. ”Wat kost een video?” of ”Wat zijn de kosten van een bedrijfsfilm”. Een hele voor de hand liggende vraag, helaas niet exact met een voor de hand liggend antwoord. Desondanks ga ik je proberen uit te leggen hoe dat zit.

Bedrijfsfilm kosten en hoe dat (vaak) opgesomd is

Zo een bedrijfsvideo van ruwweg 2 minuten kan zo 100 uur aan werk kosten. Dit waarvan nog niet eens de helft daadwerkelijk filmen of monteren is geweest. Videoproductie is nu eenmaal al snel een gecompliceerd iets. Hoe dan ook, de kosten voor een video zijn opgesomd door een hele berg variabelen. Hieronder een aantal die je tegen kan komen die meewegen in de kosten.

Script & storyboard schrijven

Een script en storyboard delen min of meer hetzelfde doel. In beide gevallen een leidraad die vooraf overeengekomen kan worden voor het uiteindelijke eindresultaat van de video.

Een script is een tekstueel document wat inhoudelijk bijvoorbeeld het spraak gedeelte zal uitlichten. Hierin zal geschreven zijn wat de acteur/actrice/personeel zal zeggen in de video. Dit kunnen dingen zijn aan de hand van een merkboek om de identiteit van het bedrijf te verduidelijken, of simpelweg bepaalde producten of diensten die je als bedrijf aanbiedt. Het script zal doorgaans aan de hand van specifieke wensen(van jou) opgesteld worden, vanzelfsprekend kost dit tijd om te maken en kost dus geld.

Een storyboard is een visueel document wat inhoudelijk zal uitlichten hoe de video eruit komt te zien. Vaak is deze opgemaakt aan de hand van het script. Dit document is getekend en licht toe hoe bepaalde scenes er uit komen te zien. Bepaalde hoeken van de camera, hoe de acteur/actrice/personeel in beeld staat, waar deze in beeld staan. Dat soort dingen. Ook deze zal naar wens opgesteld worden, opnieuw kost dat tijd en zal dus ook geld kosten.

Een storyboard en script vaststellen voorafgaand een shoot scheelt een boel tijd tijdens een shoot. Iedereen op de set zal dan weten waar die moet zijn en hoe het opgesteld moet worden. Ook geeft dit op voorhand al een aardig duidelijke impressie van hoe de video eruit komt te zien. Alhoewel een script wat mij betreft in een bepaalde vorm wel cruciaal is, kan je een storyboard besluiten achterwege te laten. Dat scheelt geld.

Locatie scout

Het scouten van een locatie is onderdeel van een videoproductie. Vaak is dit de stap voorafgaand aan het opstellen van een storyboard. In veel gevallen is dit gewoon samen even bij jou op kantoor kijken waar we de set op gaan zetten, wat we waar in beeld brengen. Dat soort dingen. Dit kan echter ook omvatten dat we aansluitend bij jouw merkidentiteit of product een set gaan zoeken. Een locatie die hiervoor gehuurd zal worden, of een studio. Ook hier, dit kost tijd en dus geld.

Apparatuur

Het mag duidelijk zijn dat er de nodige apparatuur komt kijken bij zo een videoproductie. Helaas een verontrustend prijzige hobby. De meest eenvoudige shoot vergt al gauw minstens €20.000 aan aanschafwaarde om mee te slepen. En met dat bedrag kun je rustig spreken van ‘low budget’. Stuk voor stuk wat afschrijft bij eigen gebruik, of geld kost om te huren wanneer er apparatuur voor gehuurd moet worden. Het moet je dan ook niet verbazen als je die in een bepaalde vorm op de factuur ziet staan.

Acteurs of Voice-overs

Het kan zo zijn dat er acteurs of voice-overs nodig zijn. Bijvoorbeeld acteurs die een rol als klant spelen. Of een voice-over die jouw bedrijfsverhaal doet. Vanzelfsprekend kunnen beide uit de voeten met het script, echter werken zij natuurlijk niet voor niets. Daarbovenop gaat er tijd zitten in het vinden van de juiste stem, of het casten van de juiste doelgroep voor de video. Deze kun je verwachten een intrede te zien maken op de factuur.

De video shoot

Uiteindelijk is al het gescript, gestoryboard, locatie gescout, apparatuur en acteurs voor deze hele speciale dag. De daadwerkelijke videoshoot. Al het werk voorafgaand aan dit moet op deze dag naadloos in elkaar gaan vallen. In sommige gevallen overigens dagen. Niet in alle gevallen ga je namelijk in één dag kunnen schieten wat je nodig hebt. Alhoewel van bovenstaande kosten deze niet altijd op de rekening zullen staan, ga je deze er vanzelfsprekend altijd op terugvinden.

Montage

Nu dat de video shoot(s) achter de rug is is het tijd voor het echte werk. Al het geschoten beeldmateriaal gaat op één grote hoop en een video editor zal van die brei weer wat moois moeten maken. Denk aan het bruikbare van het onbruikbare onderscheiden. Denk aan het vinden van een passend muziekstuk. Het geheel uiteindelijk samen brengen in één duidelijk en fijn wegkijkend geheel. Natuurlijk, dit kost tijd en dus geld.

Een bedrijfsvideo en zijn kosten is als koken

Alle bovenstaande punten zijn als ingrediënten in een gerecht. Links- en rechts zou je bepaalde ingrediënten kunnen schrappen. Uiteindelijk heeft dit allemaal een gevolg op het gerecht. De meer zorg en hoe beter de ingrediënten, de beter het eindresultaat.

Zoals gezegd, er komt nogal wat kijken bij videoproductie. Dat heb ik je nu dan ook laten zien. Je kunt je dus voorstellen dat de vraag ”Wat kost een video?” eenmaal niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Dat hangt simpelweg van een heleboel dingen af.

Samen aan de slag voor jouw bedrijfsvideo?

Dave hessels